CIASTECZKA ZBOŻOWO-KUKURYDZIANE

CIASTECZKA ZBOŻOWO-KUKURYDZIANE
Ciasteczka zbożowe to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mam często piekła je ponieważ jest to świetny zastrzyk energii. Dodatkowo są pyszne i zdrowe. Są one jedne z niewielu słodkości, które nie idą nam w boczki.
Do ciasstek wykorzystałam płatki zbożowe BioBalscy MIX 5 zbóż BIO. BioBalscy na swojej stronie piszą: „są to zgniecione całe ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia,orkiszu i owsa, dzięki czemu zachowane są wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy zawarte w ziarnach.”
Ciasteczka wyszły pyszne, nie za słodkie. Nie rozpływają się w piekarniku, nie zmieniają kształtu i nie rosną. Są przepyszne, zwłaszcza, że przygotowałam je z ekologicznych produktów BioBabalscy.

 

Składniki:
  • 2 szklanki płatków MIX 5 zbóż BIO
  • 1/2 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka posikanych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku. Cukier, cukier waniliowy i jajka wymieszać ze sobą.  Orzechy siekamy.
Płatki MIX 5 zbóż BIO, płatki kukurydziane, sól i posiekane orzechy  mieszamy z masłem. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mąkę i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je tworząc ciasta o grubości ok 1 cm. Pieczemy ok 15 minut aż brzegi staną się złote. Gotowe
A teraz wasza kolej aby spróbować przygotować te ciasta Uwierzcie każdemu się udadzą.
Przepis i zdjęcie: Aneta