Domowy zakwas na żurek na mące żytniej BIO

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej BIO

Składniki:

  • 5 łyżek maki żytniej BIO RAZOWA ( typ 2000 )
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 żabki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania: Do słoika lub szklanej butelki wsypać mąkę i zalać połową ciepłej wody. Przemieszać. Dodać kolejno ząbki czosnku przekrojone na pół, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlać pozostałą ilość wody i zamieszać. Wierzch przykryć gazą i odstawić na kilka dni ( 3 – 5 dni ). pamiętając by codziennie zamieszać – wstrząsnąć. By przyśpieszyć zakwas można dodać 1 – 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub skórkę z prawdziwego razowego chleba robionego na zakwasie.

Przepis i zdjęcie: Magdalena