Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy

Składniki na gołąbki:

  • 6 dużych liści z czerwonej kapusty
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 12 pieczarek
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek ugotowanej kaszy
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 30 dag. mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Na sos:

  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek z dużym czubkiem gęstego ketchupu z dyni
  • 1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy i wkładamy liście kapusty, blanszujemy przez chwilę i wkładamy do zimnej wody, odsączamy na cedzaku. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2 – 3 minuty.

Do miski wkładamy składniki farszu i bardzo dokładnie mieszamy. Z farszu robimy kulki i wkładamy na środek liścia, zwijamy gołąbki.

Sos : do miski wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na dno brytfanki wkładamy liście kapusty i układamy gołąbki, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Czas przygotowania – 1.40 minut. Porcje – 6.

Przepis i zdjęcie: Renata