Składniki na gołąbki:
- 6 dużych liści z czerwonej kapusty
- 1/2 dużej białej cebuli
- 12 pieczarek
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek ugotowanej kaszy
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 30 dag. mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Na sos:
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek z dużym czubkiem gęstego ketchupu z dyni
- 1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy i wkładamy liście kapusty, blanszujemy przez chwilę i wkładamy do zimnej wody, odsączamy na cedzaku. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2 – 3 minuty.
Do miski wkładamy składniki farszu i bardzo dokładnie mieszamy. Z farszu robimy kulki i wkładamy na środek liścia, zwijamy gołąbki.
Sos : do miski wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na dno brytfanki wkładamy liście kapusty i układamy gołąbki, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Czas przygotowania – 1.40 minut. Porcje – 6.
Przepis i zdjęcie: Renata