Muffiny dyniowe na mące orkiszowej

Muffiny dyniowe na mące orkiszowej

Z tego przepisu wychodzi 12 delikatnych muffinek, są bardzo wilgotne w środku.
Składniki:

  • 450 g purée z dyni
  • 3 szklanki mąki orkiszowej BioBabalscy
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki miękkiego masła
  • 5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 jajek

 

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i purée z dyni, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę mieszając na najmniejszych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do papilotek. Pieczemy w 180°C przez ok 25-30 minut do suchego patyczka. Gotowe muffiny polewamy lukrem, dekorujemy bezą lub posypujemy pudrem.

 

Przepis i zdjęcie: Małgorzata Bykowska