Z tego przepisu wychodzi 12 delikatnych muffinek, są bardzo wilgotne w środku.
Składniki:
- 450 g purée z dyni
- 3 szklanki mąki orkiszowej BioBabalscy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki miękkiego masła
- 5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i purée z dyni, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę mieszając na najmniejszych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do papilotek. Pieczemy w 180°C przez ok 25-30 minut do suchego patyczka. Gotowe muffiny polewamy lukrem, dekorujemy bezą lub posypujemy pudrem.
Przepis i zdjęcie: Małgorzata Bykowska