Desery

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

składniki: 3 szklanki mąki razowej z orkiszu, 5 jajek, 1 szklanki płynnego miodu lub brązowego cukru, pół laski wanilii, 1 szklanki oliwy lub roztopionego masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce sezonowe lub bakalie

sposób przyrządzania: Całe jajka ubić z miodem, dodawać po trochu resztę składników, cały czas mieszając. Ciasto wylać na wysmarowaną wcześniej formę, wysypaną otrębami, na to kładziemy owoce (jagody, maliny, śliwki, wiśnie itp.). Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, można posypać cukrem pudrem.

CIASTO Z CUKINII

składniki: 2 szklanki tartej cukinii, 1 szklanki oliwy lub roztopionego masła, 3 jajka, 1 szklanki płynnego miodu lub ciemnego cukru, 3 szklanki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, orzechy i rodzynki

sposób przyrządzania: Jajka ubić z miodem, dołożyć mąkę, sodę, proszek, cynamon i bakalie. Utrzeć dwie szklanki cukinii, odcisnąć nadmiar soku i dodać do ciasta. Ciasto piec w podłużnych formach (keksówkach) w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.