Potrawy z makaronu BIO

ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SEREM

składniki: 400 g makaronu razowego BIO, 3 marchwie, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 cebule, sos, 2 jajka, 1 szklanka mleka, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, sól pieprz, oregano

sposób przyrządzania: Warzywa ugotować wcześniej i pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie i wymieszać z ugotowanym makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć otrębami BIO. Na spodzie ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę warzyw. Składniki układać warstwami, aż do ich wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się makaron). Wszystko polać sosem i wierzch posypać startym serem. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapiekankę oczywiście możemy wzbogacić dodając zielony groszek, świeżą paprykę, pomidory itp.

MAKARON RAZOWY Z WARZYWAMI

składniki: 400 g makaronu razowego BIO, 3 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 0,5 kg pomidorów lub 0,2 l przecieru pomidorowego, 20 dag innych warzyw sezonowych np.: papryki, cukini, dyni, bakłażana lub kapusty włoskiej, 100 ml oleju, pęczek świeżej lub łyżka suszonej bazylii, sól, pieprz, 30 dag żółtego sera

sposób przyrządzania: Cebulę, por, paprykę, cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno pokroić. W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, następnie dodać starte warzywa korzeniowe i por, podsmażyć mieszając. Wrzucić pokrojone pozostałe warzywa, wlać 0,2 l wody. Dusić na wolnym ogniu około pół godziny. Dodać przecier pomidorowy, a po zdjęciu z ognia dodać także rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię, sól i pieprz do smaku. Makaron razowy ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać sosem z warzyw i posypać drobno startym żółtym serem.

OWOCOWA ZUPA ŚWIĄTECZNA

składniki: Suszone owoce [śliwki, jabłka, gruszki, itp. (ilość wg uznania)], łyżka cukru, kilka goździków, 2 l wody, makaron razowy BIO: nitka lub krajanka

sposób przyrządzania: Owoce umyć, zamoczyć w wodzie i powoli gotować wraz z goździkami około 25 – 30 minut (tak długo, aż owoce staną się miękkie). Zupę można również zagęścić 1 łyżką mąki razowej Graham BIO i śmietaną. Podawać z ugotowanym makaronem razowym BIO.

ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SEREM

składniki: 400 g makaronu razowego BIO, 3 marchwie, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 cebule, sos, 2 jajka, 1 szklanka mleka, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, sól pieprz, oregano

sposób przyrządzania: Warzywa ugotować wcześniej i pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie i wymieszać z ugotowanym makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć otrębami BIO. Na spodzie ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę warzyw. Składniki układać warstwami, aż do ich wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się makaron). Wszystko polać sosem i wierzch posypać startym serem. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapiekankę oczywiście możemy wzbogacić dodając zielony groszek, świeżą paprykę, pomidory itp.

MAKARON RAZOWY Z WARZYWAMI

składniki: 400 g makaronu razowego BIO, 3 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 0,5 kg pomidorów lub 0,2 l przecieru pomidorowego, 20 dag innych warzyw sezonowych np.: papryki, cukini, dyni, bakłażana lub kapusty włoskiej, 100 ml oleju, pęczek świeżej lub łyżka suszonej bazylii, sól, pieprz, 30 dag żółtego sera

sposób przyrządzania: Cebulę, por, paprykę, cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno pokroić. W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, następnie dodać starte warzywa korzeniowe i por, podsmażyć mieszając. Wrzucić pokrojone pozostałe warzywa, wlać 0,2 l wody. Dusić na wolnym ogniu około pół godziny. Dodać przecier pomidorowy, a po zdjęciu z ognia dodać także rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię, sól i pieprz do smaku. Makaron razowy ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać sosem z warzyw i posypać drobno startym żółtym serem.

OWOCOWA ZUPA ŚWIĄTECZNA

składniki: Suszone owoce [śliwki, jabłka, gruszki, itp. (ilość wg uznania)], łyżka cukru, kilka goździków, 2 l wody, makaron razowy BIO: nitka lub krajanka

sposób przyrządzania: Owoce umyć, zamoczyć w wodzie i powoli gotować wraz z goździkami około 25 – 30 minut (tak długo, aż owoce staną się miękkie). Zupę można również zagęścić 1 łyżką mąki razowej Graham BIO i śmietaną. Podawać z ugotowanym makaronem razowym BIO.