Potrawy z mąki Bio Babalscy

PLACUSZKI GRAHAMKI

składniki: 2 szklanki mąki razowej Graham BIO, 0,5 l mleka, 1 jajko, 1 duże starte jabłko lub starty banan, odrobinę oliwy, sól (do smaku)

sposób przyrządzania: Składniki dobrze roztrzepać i smażyć na gorącej oliwie, formując nieduże placuszki. Podajemy z musem owocowym lub posypane cukrem pudrem.

KAPUSTA WIGILIJNA

składniki: 80 dag kapusty kiszonej, 3 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), marchew, 4 łyżki oleju (najlepiej tłoczonego na zimno), łyżka mąki razowej Graham BIO, cebula, cukier, pieprz, sól kamienna

sposób przyrządzania: Kapustę (jeśli trzeba) odcisnąć i pokroić. Grzyby umyć, namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, ugotować z dodatkiem marchewki. Kapustę zalać wywarem z grzybów i gotować początkowo w odkrytym rondlu na dużym ogniu, a potem – już pod przykryciem – na małym. Z połowy oleju i mąki zrobić jasnobrązową zasmażkę i dodać do kapusty. Włożyć też posiekane trzonki grzybów. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kapelusze grzybów obtoczyć w pozostałej mące i zarumienić na reszcie oleju. Obłożyć nimi kapustę podawaną na półmisku.

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

składniki: 3 szklanki mąki pszennej Graham BIO, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki cukru, 4 jaja, 0,5 szklanki piwa, 1 kostka masła, 2 łyżeczki kawy naturalnej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki powideł, 1 łyżka sody oczyszczonej, bakalie: rodzynki, orzechy, figi, migdały

sposób przyrządzania: Miód, tłuszcz i cukier roztopić i do tej gorącej masy dodać resztę składników, później jaja i piwo. Całość piec około 1 godziny. Piernik można oblać czekoladą i udekorować orzechami.

CIASTECZKA KORZENNE

składniki: 0,5 kg masła, 1 kg mąki pszennej Graham BIO, 6 jaj, 10 dag drożdży, pół szklanki miodu, przyprawa do pierników, cynamon, bakalie: posiekane orzechy (laskowe i włoskie), sezam, migdały, rodzynki

sposób przyrządzania: Posiekać masło z mąką na stolnicy, dodać pokruszone drożdże, rozpuszczony miód, jaja, przyprawę, bakalie i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać foremką gwiazdki lub krążki i układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy wyrosną, piec 15 – 20 minut na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.

ŁAMAŃCE Z MAKIEM

składniki: 25 dag mąki razowej Graham BIO, 10 dag masła, 2 żółtka, 5 dag cukru, 2 szklanki maku, 1 szklanka miodu, kieliszek wódki, 10 dag rodzynków, 10 dag orzechów lub migdałów i

sposób przyrządzania: Z masła, mąki, żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkować, pokroić w romby, upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Mak zagotować, odsączyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, przełożyć do miski, dodać miód i utrzeć na jednolitą masę. Wlać alkohol, wsypać rodzynki i posiekane orzechy lub migdały, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę makową do salaterki i dekoracyjnie powtykać w nią upieczone łamańce.

TARTA MARCHWIOWA

Ciasto na tartę – składniki: 20 dag mąki razowej BIO, 10 dag masła, 50 ml wody źródlanej, sól Wszystkie składniki dobrze wymieszać, potem umieścić ciasto na 1 godzinę do lodówki.

Farsz warzywny – składniki: 2 duże marchwie, 1 łyżeczki pietruszki naciowej, 3 jaja rozbite jak na omlet, sos beszamelowy uzyskany z 1 l mleka, 8 dag sera (parmezan), 1 łyżeczki czosnku drobno pokrojonego, sól

sposób przyrządzania: Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i równomiernie rozłożyć w natłuszczonej foremce. Wymieszać wszystkie składniki wchodzące w skład farszu. Rozłożyć równomiernie farsz na cieście. Piec w gorącym piekarniku około 35 minut.

KROKIETY Z WARZYW

składniki: 2 szklanki drobno otartych warzyw, 1 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 szklanki pełnej mąki gryczanej, 2 szklanki pełnej mąki pszennej, 1 łyżeczki soli

sposób przyrządzania: Wymieszać składniki, z masy uformować kulki lub wałeczki. Smażyć na złoty kolor w niewielkiej ilości oleju. Podawać z surówkami. Zamiast mąki gryczanej można dodawać ugotowany ryż. Masę warzywną można także wykorzystać do robienia gołąbków z kapusty.

ZAPIEKANKA Z SUCHEGO MAKARONU

składniki: 1 opakowanie makaronu razowego BIO (kolanka lub krótka rurka), 1 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, oliwki, 1 kg pomidorów, 3 cebule, zioła (bazylia, cząber), sól, pieprz

sposób przyrządzania: Formę do zapiekania (koniecznie z pokrywą) wysmarować oliwą. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, oliwkami, ziołami, solą i pieprzem. Składniki wykładać warstwami aż do ich wyczerpania, z tym, że na spodzie musi być suchy makaron, a na górze pomidory z dodatkami. Wszystko polać resztą oliwy. Przykryć pokrywą i zapiekać 1 godzinę w temperaturze 180°C.