Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki OWSIANEJ BIO BioBabalscy
- ok.1 szklanki ciepłej wody
- olej 3 łyżki
- sól – szczypta
Farsz:
- ziemniaki 5 sztuk średnich
- twaróg 250 g
- cebula 1 szt
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, ostudzić. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszać.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.
Przepis i zdjęcie: Magdalena