Biszkopt gryczany z mlecznym kremem

Biszkopt gryczany z mlecznym kremem

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej BioBabalscy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 250 g mascarpone
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl. mleka pełnego w proszku
  • polewa: 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 30 g płatków migdałowych
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Gdy piana zrobi się szklista dodajemy po 1 żółtku oraz olej, cały czas miksujemy ale na najniższych obrotach miksera. Gdy piana połączy się z żółtkami i olejem przestajemy miksować. Przesiewamy do masy mąkę gryczaną razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i „upuszczamy” go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty.

Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników.

Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki na polewę i podgrzewamy, mieszamy najlepiej rózgą. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy polewę z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Składamy ciasto: najlepiej zrobić to w tortownicy w której piekł się biszkopt. Na dno układamy blat biszkoptu, wykładamy na niego krem, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Gdy polewa zacznie tężeć polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień.

Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Natalia