Dawne gatunki zbóż
Dawne gatunki zbóż: od lewej samopsza, orkisz, płaskurka
Jeszcze kilka lat temu słowo ?orkisz? nie kojarzyło się polskim konsumentom z niczym. Dziś jest już zupełnie inaczej, można nawet mówić o modzie na produkty z tego zboża. Tymczasem równie atrakcyjne pod względem zdrowotnym i smakowym są jeszcze starsze gatunki pszenicy: samopsza i płaskurka. Dlaczego warto zainteresować się produktami z dawnych gatunków i odmian zbóż?
Współczesne odmiany zbóż są efektem wielu prac hodowców i naukowców. Przez lata starano się wytworzyć ziarna znakomicie przygotowane do zbioru, transportu i wypieku. Niestety, w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin i związków organicznych) i smakowych. To właśnie one są największą zaletą dawnych pszenic.
Z punktu widzenia efektywności, logistyki i zasad współczesnego handlu ich uprawa wydaje się bezcelowa. Są mniej wydajne a ich zbiór jest znacznie trudniejszy gdyż ukrytego w grubych plewach ziarna nie da wydobyć się za pomocą kombajnu, wymaga to dalszej pracy. Ale? paradoksalnie, to właśnie te ?wady? są jednocześnie największymi zaletami dawnych odmian. Są one bardziej odporne, dostosowane do uprawy ekologicznej i pełne zdrowotnych właściwości.