Lekkie curry z kurczaka z makaronem razowym żytnim

Lekkie curry z kurczaka z makaronem razowym żytnim

Witajcie kochani dziś wpis kulinarny .Chciała bym się podzielić z wami przepisem na pyszne curry z kurczaka w moim wykonaniu .Potrawa jest bardzo łatwa do wykonania i przede wszystkim zdrowa .Do jej wykonania potrzebujemy – pierś z kurczaka, por,pomidor,marchew,jedną zieloną paprykę,olej kokosowy, mleko kokosowe,przyprawy curry,pieprz,oregano,sos sojowy,oraz starty ser żółty do posypania.Wykonanie – pierś kroimy w kostkę , marchew w wiórka ,por w plasterki, z pomidora ściągamy skórkę i kroimy w kostkę , paprykę również kroimy w kostkę.Wszystkie składniki podduszamy na jednej łyżce oleju kokosowego, doprawiamy .Czekamy aż wszystko zmięknie i zalewamy mlekiem kokosowym . I dusimy jeszcze kilka minut . I koniec , Proste prawda ? A jakie pyszne.

Danie podajemy z makaronem razowym  i posypujemy startym serem .Ja użyłam makaronu razowego – żytniego BioBabalscy. Makaron ten jest bardzo zdrowym produktem zawiera w sobie – żelazo, fosfor, sód,potas,jod, wapń.Obfituje również w fito estrogeny obniżające ryzyko powstania nowotworu .Przeciwdziałają ona również osteoporozie,chorobie wieńcowej,regulują ciśnienie krwi itp.Makaron żytni -razowy również jest źródłem błonnika pokarmowego , który jest przyjazny osobą dbającym o linię .

Makaron bardzo szybko się gotuje więc trzeba uważać aby się nie rozgotował .Najlepiej spożywać go w wersji al dente wtedy zachowuje wszystkie swoje walory smakowe jak i zdrowotne .W smaku jest wyśmienity i myślę że zadowoli każde nawet wybredne podniebienie.

Makaron nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw , zup, sosów, sałatek , mięs z wszystkim tworzy bardzo zgrany zdrowy duet.

 

Przepis i zdjęcie: Dorota Broda