Pierogi z mięsem z mąki z samopszy

Pierogi z mięsem z mąki z samopszy

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego
  • 1 cebulę
  • przyprawy – sól, pieprz ziołowy, majeranek, suszony lubczyk, kurkuma
  • do ciasta mąka z samopszy, odrobina oleju, przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Najpierw z mąki z samopszy wody i oleju zagniatamy ciasto i wykrawamy krążki .Farsz – mięso przyprawiamy , cebulkę zeszklić na odrobinie oliwy dodać do mięsa wszystko razem dusimy dosłownie chwilkę czekając aż wszystkie soki nieco odparują . Nadziewamy pierogi , gotujemy w osolonej wodzie i gotowe , proste i szybkie prawda ? A jakie pyszne , ciasto z tej mąki jest bardzo kruche i delikatne ale jego smak bardzo pasuje do mięsa i te połączenie jest znakomite.

 

Przepis i zdjęcie: Dorota