Pizza na mące Orkiszowej BIO z dodatkiem mąki pszennej i mąki z Amarantusa

Pizza na mące Orkiszowej BIO z dodatkiem mąki pszennej i mąki z Amarantusa

Składniki: (na 3 pizze o wielkości ok. 24 cm)

  • 250 g mąki Orkiszowej BioBabalscy
  • 450 g maki pszennej
  • 50 g mąki z Amarantusa
  • 90 g świeżych drożdży w kostce
  • 450 ml ciepłej wody
  • 120 ml oleju
  • duża szczypta soli
  • oraz ulubione dodatki
  • ( ser, boczek, kukurydza, cebula, pieczarki, papryka, oregano, przecier pomidorowy, sos czosnkowy )

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli – przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę – wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem lub przecierem pomidorowym i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 25 min.

Przepis i zdjęcie: Magdalena