Składniki:
- ciasto: 2 jajka
- 2 szkl mleka
- 1 szkl mąki z samopszy od Biobabalscy
- 1 szkl mąki gryczanej od Biobabalscy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- krem: 200 ml śmietanki 30%
- 1 „śnieżka” w proszku
- 2 łyżki mleka w proszku
- polewa: 1 łyżka masła
- 50 g czekolady mlecznej (ja miałam z wiórkami kokosowymi)
- 2 łyżki mleka
- kolorowa posypka
- słoiczek dżemu truskawkowego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Krem: do miski wlewamy śmietankę i wsypujemy śnieżkę, miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy przez chwilę. Na talerzu układamy jeden naleśnik i smarujemy go 1 łyżką dżemu, na niego układamy drugiego naleśnika i smarujemy go łyżką kremu. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smarujemy. Do słoiczka układamy masło, pokruszoną czekoladę i mleko. Wkładamy słoiczek do mikrofalówki i podgrzewamy przez 30 sekund. Następnie mieszamy,aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy polewę do lekkiego przestygnięcia na kilka minut a następnie polewamy nią tort naleśnikowy. Na jeszcze nie zastygniętą polewę posypujemy kolorową posypkę. Wstawiamy tort naleśnikowy do lodówki na kilka godzin.
Mój tort wyszedł nie wysoki bo smażyłam naleśniki na dużej patelni.
Przepis i zdjęcie: Natalia