Warsztaty piwowarskie

Warsztaty piwowarskie

Celem warsztatów jest zapoznanie uczestnika produkcją domowymi sposobami różnych stylów piw oraz podpiwka. Zawierały będą one aktywny pokaz warzenia piwa i podpiwka ?Od A do Z? oraz degustację.

Każdy uczestnik po ukończeniu warsztatów będzie posiadał wiedzę i podstawowe umiejętności by uwarzyć w zaciszu domowy proste, jasne piwo oraz podpiwek.

Tematy i zagadnienia:

– dobór i przygotowanie surowców piwowarskich oraz ich produkcja domowa

– sprzęt piwowarski oraz adaptacja domowych sprzętów na produkcję piwa i podpiwka

– etapy warzenia piwa (zacieranie)

– sposoby filtracji zacieru i brzęczki chmielonej

– smaki piwa ? po co sypiemy chmiel oraz przyprawianie piwa

– dobór drożdży, przygotowanie ich oraz fermentacja piwa i podpiwka

– pomiar zawartości cukru i szacowanie końcowego procentarzu alkoholu w piwie.

– rozlew piwa, butelkowanie, refermentacja oraz przechowywanie piwa i podpiwka

– piwne usterki, wady w piwie i czy można zatruć się piwem?

– sposoby produkcji różnych stylów piwa oraz oryginalnego, własnej receptury podpiwka

– przepisy prawne a domowa produkcja piwa

– przyszłość i rozwój piwowarstwa domowego w Polsce.

Warsztaty poprowadzi Kamil Zatyka, piwowar domowy ? rzemieślnik, z 7-letnim doświadczeniem, laureat piwnych konkursów konsumenckich w Toruniu, członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych