Kruche ciasteczka z samopszy

Kruche ciasteczka z samopszy

Zapraszam na małe, kruche ciasteczka. Udekorowane cukrem pudrem  będą smacznym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki z samopszy + do podsypania
  • 100 g masła
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto. Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Natalia