Zapraszam na małe, kruche ciasteczka. Udekorowane cukrem pudrem będą smacznym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 1 szkl. mąki z samopszy + do podsypania
- 100 g masła
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto. Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Natalia