Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Dzięki dodatkowi otrąb oraz płatków chlebek jest bardziej sycący i zdrowszy. Miałam okazję do tego przepisu wypróbować mąkę Bio z samopszy, płatki Bio z samopszy oraz otręby z samopszy-wszystko od BioBabalscy. Polecam ich produkty.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej zwykłej
- 1 szkl mąki Bio z samopszy od BioBabalscy
- 2 łyżki otrąb Bio z samopszy od Biobabalscy
- 2 łyżki płatków Bio z samopszy+ do posypania od Biobabalscy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 7 g suszonych drożdży
- 1 szkl ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą, posypujemy płatkami pszennymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Natalia