Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu, chili, imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 op. makaronu z samopszy BioBabalscy
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem (ja podałam z razowym makaronem z samopszy).
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Natalia