Makaron z samopszy z sosem pomidorowym

Makaron z samopszy z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu, chili, imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 op. makaronu z samopszy BioBabalscy

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem (ja podałam z razowym makaronem z samopszy).

Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Natalia