Schab w sosie grzybowym z kaszą orkiszową

Schab w sosie grzybowym z kaszą orkiszową

Kasza zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające cholesterol a także zwiększające odporność organizmu. Kasza orkiszowa poprawia trawienie dzięki zawartości błonnika , jest bogata w witaminy A,D,E,PP , witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo , cynk,fosfor,selen,magnez,miedź i wapń.Minerały te mają dobroczynny wpływ na włosy,paznokcie oraz skórę. Orkisz ma działanie przeciwzapalne,dodaje energii i niweluje zmęczenie .

Przyznam się wam szczerze że po raz pierwszy spróbowałam tej kaszy , jadłam już wiele kasz ale tej jakoś nie udało mi się spróbować .Kasza ta jest bardzo smaczna , ma podobny smak do kaszy jęczmiennej lecz jak już napisałam powyżej jest od niej o wiele zdrowsza .Kaszę orkiszową można podawać na wiele sposobów , bardzo dobrze smakuje z wszelkimi sosami,jest idealna do dań jednogarnkowych , super smakuje również gotowana na mleku , jest też fajnym dodatkiem do mięs .
Ja użyłam jej jako dodatku do pieczonego schabu w sosie grzybowym , danie te było bardzo smaczne . Nie będę pisała tu jak robić sos grzybowy bo chyba każdy go robić potrafi ale napiszę jak marynuję schab przed pieczeniem .
Do marynaty użyłam:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4  łyżki oleju
całość mieszamy i nacieramy tym schab , następnie obkładamy go cebulą pokrojoną w krążki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok godzinę . Po czym schab gotowy jest do pieczenia .
Gotujemy kaszę orkiszową , przygotowujemy sos i sałatkę i pyszny obiadek gotowy!
Przepis i zdjęcie: Dorota