Naleśniki z Samopszy z nadzieniem budyniowym

Naleśniki z Samopszy z nadzieniem budyniowym

Naleśniki wyszły pyszne i delikatne a do tego kremowy budyń śmietankowy i takim daniem podbijecie serce niejednego łakomczucha 😉

 

Składniki:

  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanki wody gazowanej
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki BIO z samopszy BioBabalscy

Nadzienie:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • mleko

Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu przykrywamy folia wierzch by się nie zrobił kożuch i odstawiamy by ostygł.

Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni – ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.

Gotowe naleśniki przekładamy ostygniętym budyniem i jak kto woli przyozdabiamy kakao lub czym tam mamy pod ręką.