Składniki:
- 1 szkl ugotowanej kaszy z samopszy
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 4-5 pieczarek
- 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Czosnek, cebulkę i paprykę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przysmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Super smakują na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Natalia