Składniki na spód:
- 15 dag miękkiego masła
- 10 dag cukru pudru z wanilią
- 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
- 1 jajko
- 25 dag mąki orkiszowej od Bio Babalscy
- szczypta soliPrzygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.
- 50 dag twarogu
- dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- tabliczka białej czekolady
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- jagody goji do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.
Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem aby były ładne wzorki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną.
Ozdabiamy jagodami goji.
Przepis i zdjęcie: Elżbieta