Sernik Zebra na orkiszowym spodzie

Sernik Zebra na orkiszowym spodzie

Składniki na spód:

  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru pudru z wanilią
  • 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki orkiszowej od Bio Babalscy
  • szczypta soliPrzygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.
Składniki na masę serową:
  • 50 dag twarogu
  • dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
 Polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • jagody goji do dekoracji

Sposób przygotowania:
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.

Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem aby były ładne wzorki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną.

Ozdabiamy jagodami goji.

 

Przepis i zdjęcie: Elżbieta